Gelderland – werkwijze

Persoonlijke aandacht voor ouder en gastouder in de bemiddeling en begeleiding naar de kinderopvang vinden we belangrijk. Met onze ervaring in bemiddeling en begeleiding van ouders en gastouders sinds 2006 is Gastouderbureau NL deskundig in de gastouderopvang.

De medewerkers van Gastouderbureau NL zijn pedagogisch geschoold, in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag(VOG) en getoetst door de GGD. Maar we vinden het ook belangrijk dat onze gastouders goed geïnformeerd blijven. Daarom bieden we onze gastouders een uitgebreid pakket met cursussen aan. Maar voor de ouder is er ook de mogelijkheid om cursussen te volgen.

In 5 stappen je opvang met Gastouderbureau NL geregeld

1. Aanmelding

Gastouderbureau NL heeft een overeenkomst met Gastouder Nederland. Hier kun je gratis de profielen van gastouders bekijken bij jou in de buurt op reisafstand in minuten. Na het aangeven van je keuze(s) nemen we contact met je op. Je kunt ook via het aanmeldformulier je opvangbehoefte kenbaar maken waarna we voor je op zoek gaan naar gastouders. We nemen persoonlijk contact op om de wensen, adviezen en ondersteuning te bespreken.

2. Intake

Ouders die opvang wensen voor hun kind(eren), de vraagouders, hebben een intakegesprek met de bemiddelingsmedewerker van Gastouderbureau NL. Tijdens dit gesprek geeft de bemiddelingsmedewerker inlichtingen over allerlei aspecten van de opvang door gastouders. Ouders kunnen zelf hun specifieke eisen en wensen kenbaar maken over de opvang van hun kind, we zullen deze eisen en wensen vastleggen op het intakeformulier, zodat het altijd voor iedereen duidelijk is. De bemiddelingsmedewerker zoekt vervolgens, wanneer wenselijk in het gastouderbestand naar een passende gastouder om tot een goede combinatie, ook wel koppeling genoemd, te komen.

3. Kennismaking

Gastouderbureau NL gaat een kennismaking regelen tussen ouder en gastouder waar we zelf aanwezig zijn. We vinden het belangrijk dat er een klik is. Bij een positief gesprek maken we de vervolgafspraak om de koppeling tot stand te brengen.

4. Koppelingsgesprek

De opvang wordt nu formeel geregeld door het ondertekenen van de overeenkomsten. Het bespreken van de huisregels van de gastouder en het ondertekenen van toestemmingsformulieren.

5. Wennen

Gastouderbureau NL vindt het belangrijk dat de opvangkinderen kunnen wennen aan de nieuwe opvanglocatie en de gastouder. Daarvoor maken we wen afspraken. Vaak is dit de eerste keer ongeveer 1 uur. Kind, ouder en gastouder kunnen zo wennen waarbij de gastouder kan observeren en dit hierna met de ouder bespreken. De 2e maal is een dagdeel, waardoor iedereen goed is voorbereid voordat de werkelijke opvang begint. Dit geeft rust voor kind en ouder.